Mikä akne on?


Akne on aivan ihon pinnassa oleva talirauhasten tulehdus, josta aiheutuu näppylöitä, mustapäitä, valkopäitä ja vaikeimmissa tapauksissa tulehtuneita onteloita ja arpimuodostusta. Akne alkaa tavallisesti puberteetin aikana. Häiriö saattaa olla lievä ja kestää vain lyhyen aikaa tai vaikea ja pitkäaikainen. Neljä viidestä teini-ikäisestä kärsii aknesta muodossa tai toisessa. Kohdealueina ovat yleensä kasvot, hartiat, rinta ja selkä.

Puberteetin alkaessa useimpien rauhasten toiminta lisääntyy, jolloin myös talirauhaset erittävät iholle tavallista enemmän talia. Tämä erite on nyt myös jähmeämpää. Tali tukkii ihohuokoset aiheuttaen niiden laajenemisen ja lisäten samalla infektiomahdollisuutta. Vaikeissa tapauksissa yläruumiin ja kasvojen iho saattaa vaurioituessaan kärsiä pahasti ja muodostaa pysyviä arpia. Tämän vuoksi on tärkeää, että hoito aloitetaan jo ensioireiden ilmaantuessa.

Lievät aknetapaukset ovat tavallisesti lyhytaikaisia ja finnit häviävät, jos huolehditaan riittävästä hygieniasta. Tähän käytetään yleisesti kasvovesiä. Vaikeimmat tapaukset kuuluvat lääkärin hoitoon. Jos akne on arpeuttanut ihoa, voidaan vahingot yrittää korjata lääketieteellisin ja kirugisin keinoin.

Lievän aknen hoitoon käytetään ulkoisesti A-vitamiinin johdosta, treotiinia, antibiottia ja atsenaliinihappoa. Nämä sulattavat komedoja eli talirauhasten tiehyen tukkeutumia. Ulkoisesti otettavien lääkkeiden teho vaikuttaa hitaasti ja vaikutus saattaa näkyä vasta kuukausien päästä.

Vaikeamman aknen hoidossa käytetään sisäisesti otettavia lääkkeitä, esimerkiksi tetrasykliini, lysmesykliini ja erytrosyymi antibiootteja. Lääkkeitä otetaan 3–6 kuukautta. Naisille on mahdollista käyttää myös hormonaalista hoitoa. Miehille ei ole pystytty sopivia hormonivalmisteita kehittelemään.

Vaikean aknen hoidossa voidaan käyttää suun kautta otettavaa isotretioonia, jonka avulla akne on mahdollista parantaa. Lääkettä käytetään silloin kun muut hoitokeinot eivät ole tehonneet.

Aknen hoitoon on monia erilaisia tuotteita. Tuotteita, joita myydään kauppassa, kuten Clerasil ja Brevoxyl. Lääkäristä saa taas aivan reseptillä määritettyjä tuotteita.

lainattu: http://fi.wikipedia.org/wiki/Akne